Obavijesti
i novosti

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Program osposobljavanja za uzgajivača, prerađivača i sakupljača ljekovitog i aromatičnog bilja

12. 08. 2020.

Program osposobljavanja u kojem je sudjelovalo 43 polaznika održan je tijekom jeseni i zime 2019./2020. godine u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin. Predavanja su držali stručnjaci sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Tonka Ninčević, mag.ing.agr, dr. sc. Branimir Urlić, stručnjak za ishranu bilja i dr. sc. Marin Čagalj, stručnjak za agrarnu ekonomiku.

Tijekom programa osposobljavanja polaznici programa imali su priliku sami se iskušati u razmnožavanju bilja, sadnji, njezi, raznim postupcima prerade i izradi proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja te su tako stekli sve potrebne vještine za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Tijek predavanja

Polaznici su od početka predavanja pokazali veliki interes za teme uzgoja, prerade i skupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja. Nastava je bila jako dinamična, a uz teme poljoprivrednog marketinga, gnojidbe, obrade tla, vrste bilja, upotrebe i prerade, polaznici su imali priliku izraditi eko sapune, sudjelovati u praksi s destilatorom, dok su kroz terensku nastavu stekli praktična znanja.

 

 

 

 

 

Praksa i terenska nastava

sakupljanje biljaOsim predavanja, polaznici programa osposobljavanja sudjelovali su i u praktičnoj nastavi te su sva teorijska znanja o uzgoju, sakupljanju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja primijenili u polju gdje su sadili pojedine biljne vrste i učili žeti. Također, tijekom prakse učili su kako pravilno koristiti alate i provoditi mjere održavanja nasada na siguran način.

 

 

 

 

 

Izrada sapuna

U sklopu praktične nastave održana je i radionica izrade sapuna. Polaznici su naučili raditi dvije vrste sapuna: sapun od gotove sapunske baze i eko sapun od maslinovog ulja. Kako je radionica održana u predbožićno vrijeme, polaznici su pakirali sapune u zanimljivu ambalažu te ih ponijeli za uspomenu i za prigodne poklone.

Praksa s destilatorom

Polaznici edukacije za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja tijekom nastave učili su i o raznim postupcima destilacije biljaka, a imali su prilike raditi s destilatorom. Učili su tako o raznim postupcima destilacije biljaka poput destilacija vodom, destilacija vodenom parom, destilacija vodom i vodenom parom zajedno, a u sklopu praktične nastave polaznici su destilirali suhe cvjetove lavande i proizveli eterično ulje i hidrolat lavande.