Obavijesti
i novosti

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Osposobljavanje nezaposlenih osoba sa šireg područja Knina za rad na uzgoju, preradi i branju ljekovitog bilja

12. 08. 2020.

Jedna od glavnih aktivnosti projekta bila je osposobljavanje nezaposlenih osoba s područja grada Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Kako je istraživanje tržišta pokazalo da će se poduzeća sve više i više baviti preradom bilja, projektom je osposobljena potrebna i kvalificirana radna snaga za taj posao. Polaznici osposobljavanja su za vrijeme trajanja edukacija imali osiguran besplatan prijevoz do mjesta održavanja edukacija i prakse, kao i osiguran obrok.

Kao priprema za osposobljavanje na širem području Knina zasađena su polja ljekovitog bilja, a u okviru projekta izrađeni su i nastavni materijali za program osposobljavanja te je nabavljena oprema za osposobljavanje polaznika za uzgoj, branje i preradu ljekovitog bilja.

Nastavni materijali

Nastavni materijal za Program osposobljavanja za uzgajivača, prerađivača i sakupljača ljekovitog i aromatičnog bilja izradio je Institut za jadranske kulture i melioraciju Krša, Split prema narudžbi Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Autori nastavnog materijala su Tonka Ninčević, mag. ing. agr., dr. sc. Branimir Urlić, Marko Runjić, mag. ing. agr. te dr. sc. Marin Čagalj iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, zatim Mato Milanović iz Pučkog otvorenog učilišta Knin i Mirko Antunović iz Srednje škole Lovre Montija.

Kroz zanimljiv i edukativan nastavni materijal polaznici su imali priliku upoznati se osnovama o ljekovitom i aromatičnom bilju, sistematici i morfologiji ljekovitog i aromatičnog bilja, svojstvima i osnovnim sastojcima, uvjetima uzgoja, postupcima uzgoja i njege ljekovitog i aromatičnog bilja. Također, naučili su sve najbitnije i o sakupljanju te preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.